44.- Actuacions al voltant de l'executiva del Consell Municipal d'Habitatge de Tarragona.

 Formem part de l'executiva del Consell.-

https://favtarragonanordeixamplecentre.blogspot.com/2022/03/39-la-fav-segle-xxi-present-en-la.html

Ens hem entrevistat amb la Cambra Urbana de Tarragona el passat 22 de juny i avui dia 21 de juliol, que també formen part del Comitè Executiu.



Com a primer pas és conèixer l'ajuda de la Cambra Urbana a les propietats immobiliàries de la ciutat.

I arribo a la conclusió de la importància de tenir cura dels estigmatismes de la premsa que desvaloren les propietats i desprestigien el barri i la investigació de trobar estratègies d'implicació comunitària per a resoldre conflictes veïnals i prevenir-los, més que la premsa sensacionalista (sorolls, droga, delictes, fums, etc.).


ELS GRUPS DE TREBALL del CMH.-

1. FUNCIONAMENT

Una de les principals funcions del Consell de l’Habitatge de Tarragona és la creació de grups de treball sobre qüestions específiques i projectes concrets especialitzats que estudiïn, proposin i analitzin assumptes de la seva matèria.

També se´n podran crear per la Comissió executiva, i a petició ciutadana, prèvia aprovació del Consell Plenari.

La Comissió executiva es l’òrgan que decidirà el nombre i l’objecte específic dels grups de treball que es consideri convenient crear, amb la finalitat d’oferir un estudi i un treball continuat en la matèria específica de les diverses actuacions que afectin o es refereixin al sector de l’habitatge.

Els grups de treball estaran integrats per persones membres del mateix Consell de l’habitatge i per personal tècnic especialitzat en les diferents matèries objecte ’estudi. A més, s’hi poden convidar persones de reconegut prestigi personal o social en les diverses matèries que es tractin.

La Comissió executiva aprovarà per majoria la creació dels grups de treball proposats pel Consell o la Comissió executiva. Si la votació és favorable s’enviarà correu als membres del Consell i, si hi ha un mínim de quatre membres interessats en formar-hi part, es constituirà el grup de treball.

Cada grup de treball tindrà la seva pròpia dinàmica de funcionament, sota la direcció i la supervisió de la Comissió executiva del Consell. Els grups de treball, per mitjà del seu coordinador o coordinadora, que serà el membre de la Comissió executiva que aquesta designi al efecte, s’encarregarà de gestionar i convocar el grup de treball i donarà compte de la seva activitat a la mateixa Comissió i al Consell Plenari en cada sessió que celebri, si haguessin tingut activitat, per la qual cosa s’habilitarà un punt de l’ordre del dia.

2. PROPOSTES DE CREACIÓ DELS GRUPS DE TREBALL

Donat que una de les principals funcions del Consell de l’Habitatge de Tarragona es realitzar el seguiment del Pla Local de l’Habitatge de Tarragona 2021-2026 (PLH), la Comissió executiva ha considerat adient que les temàtiques dels grups de treball que es proposin tinguin una relació amb els principals objectius, reptes o actuacions del PLH, que ja esta aprovat definitivament pel Consell plenari de l’Ajuntament de Tarragona.

D’acord amb aquest objectiu i a les propostes que es van realitzar al Consell plenari celebrat el 30 de març de 2022 es proposa la creació dels següents grups de treball:

1.- POUM i promoció de l’habitatge a la ciutat

Coordinadora: Sra. Eva Miguel Gascón, Consellera de Medi ambient i habitatge de l’Ajuntament de Tarragona i Presidenta d’SMHAUSA.

Una de les principals actuacions del PLH es establir una coordinació entre les actuacions del PLH i la redacció del proper POUM de la ciutat de Tarragona per garantir la seva coherència. A més, alguns dels principals objectius del Pla són l’augment de l’habitatge social i assequible, la millora del parc edificatori i garantir la cohesió urbana i territorial del municipi. Per aquest motiu, es important treballar per definir quin es el model de creixement que volem per la ciutat i cap a on s’ha de dirigir la promoció de l’habitatge.

El POUM és l’instrument que ha de definir el model d’habitatge que es vol promoure a la ciutat, amb la determinació de les àrees, nombre, tipus i característiques dels habitatges a construir tant en l’àmbit privat com a públic.

El Consell de l’Habitatge de Tarragona és l’espai idoni perquè els diferents agents implicats comparteixin les seves experiències i coneixements sobre la matèria i

es pugin establir consensos per poder traslladar-los a l’Ajuntament de Tarragona.

2.- Afavorí l’accés a l’habitatge, i especialment dels grups vulnerables

Coordinadora: Sra. Antonia Garcia Bascuñana, Coordinadora de l’Institut

Municipal de Serveis Socials de Tarragona.

Aquest és un dels objectius més transversals que té el PLH i que afecta a gairebé totes les actuacions que preveu el Pla. Es tractaria de buscar fórmules per garantir l’accés a l’habitatge digne de tots els tarragonins, i especialment d’aquells col·lectius amb més dificultats per poder accedir-hi.

Aprofitar aquest espai per conèixer la realitat dels diferents col·lectius als que cal garantir l’accés a l’habitatge, i les mancances i necessitats als que cal donar resposta des de l’Administració. Per aquest motiu, un dels temes essencials a tractar en aquest grup de treball seria com s’ha d’abordar la problemàtica dels desnonaments a la ciutat.

A quedat palès amb la diagnosi del PLH que l’estructura del mercat d’habitatge es troba principalment centrat en la propietat i que els Plans d’habitatge es centren fonamentalment en incentivar el lloguer. Per aquest motiu, es important buscar fórmules i arribar a consensos de com es pot incentivar el lloguer tant en  l’àmbit privat com públic. A més, es important buscar models alternatius per intentar que existeixi les màximes possibilitats d’accés a un habitatge per els ciutadans, de manera que es doni resposta a les necessitats dels diferents col·lectius. Per aquest motiu, es important emmirallar-nos en altres països europeus, comunitats autònomes i municipis que estan posant en funcionament models alteratius d’accés a l’habitatge, a través del cooperativisme o la masoveria urbana, entre d’altres. Aquest espai pot ser un bon recurs per conèixer les experiències més innovadores en aquest àmbit i poder debatre com es poden traslladar al nostre municipi per facilitar l’accés a l’habitatge de tots els col·lectius, i especialment dels més vulnerables.

3.-  Qualitat del parc edificatori: rehabilitació i millora dels habitatges

Coordinadors: Sr. Héctor Simón Moreno, Director de la Càtedra d’habitatge de la URV i Sr. Joan Tous i Gomà-Camps, Representant de la delegació a Tarragona del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya.

Un dels objectius del PH és el foment de la millora de la qualitat dels habitatges i de les condicions de la vida dels seus ocupants. Una de les principals diagnosi del PLH va ser que tenim un parc d’habitatges molt envellit i que precisa ser rehabilitat. Cal debatre i treballar conjuntament per garantir que els habitatges i edificis de la nostra ciutat disposen de la conservació, habitabilitat, seguretat,salubritat i accessibilitat necessàries.

A més, un dels objectius del PLH és buscar fórmules perquè els habitatges buits que no es troben en les condicions per ser llogats pugin obtenir l’habitabilitat necessària per poder-se posar al mercat.

Cal recordar que actualment els ajuts que hi ha previstos derivats dels Fons next generation tenen per objectiu central la millora de l’eficiència energètica, i és important consensuar estratègies entre els diferents agents del mercat per incentivar als propietaris dels habitatges unifamiliars i plurifamiliars perquè realitzin aquestes obres i pugin acollir-se als ajuts que es convoquin.

Un dels col·lectius vulnerables que es troben amb majors dificultats per accedir a un habitatge a la ciutat son les persones grans i/o amb capacitats diverses. A més, una de les actuacions que preveu el PLH és la realització d’un pla d’accessibilitat que determini quins edificis no són accessibles a la ciutat i quines obres caldria realitzar per que sí ho siguin, i les persones amb mobilitat reduïda pugin disposar de les mesures d’accessibilitat necessàries per gaudir d’una vida independent.

Encara que aquesta actuació s’emmarca en l’àmbit de l’habitatge, d’acord a la Llei d’accessibilitat, el municipi hauria de disposar obligatòriament d’un pla d’accessibilitat, que afecta a molts altres àmbits, que no són exclusivament l’habitatge. Per poder assolir aquesta fita amb èxit, es indiscutible que és una matèria que s’ha de tractar de forma coordinada i transversal entre les diferents àrees o departaments de l’Ajuntament de Tarragona en col·laboració amb les entitats especialitzades en la matèria. Per aquest motiu, el Consell de l’habitatge de Tarragona, com a espai obert de diàleg i cooperació entre l’àmbit públic i privat, pot ser el recurs necessari per engegar aquest debat i poder realitzar propostes i suggeriments per la elaboració del Pla.

No obstant, aquesta matèria té una relació directa amb la qualitat del parc edificatori i cal tractar-la de forma conjunta i transversal amb la resta dels elements imprescindibles que han d’acomplir els habitatges i edificis per garantir la qualitat dels mateixos.




Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

100.- Visita cordial del barri de l'AAVV l'Oliva.

86.- Segle XXI celebra la tercera festa anual el proper diumenge dia 10 de setembre al parc de la ciutat

107.- Divendres 12 d'abril. Nova reunió sobre la seguretat amb la Conselleria i les entitats veïnals federades Segle XXI.-